Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.
Mer information hittar du här: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/
I kväll har vi pratat om vad man får/ inte får göra i skog och mark.
Måste säga att våra Spårar scouter är riktigt duktiga.
Praktiskt övning gillar vi. I olika patruller gick vi ut i skogen: samla så många sorters blad, kottar och annat smått och gott från naturen.
”Fångsten” blev stor, många spännande saker hittades.
När det gäller att källsortera och vad som hör till naturen och inte, har vi experter. Det hittades både glas och colaburk som de konstaterade att de inte hör hemma i naturen.
Sedan fick de samarbeta, slå upp i naturlexikonet och leta reda på vad det var för något.
Vi kommer jobba vidare med att känna igen fler saker i naturen. För att nå vårat mål: ”Märket Naturligt”
Vi är ofta ute i Scouterna, genom att känna till mer om naturen, vad vi får och kan göra blir det också enklare och roligare att vara utomhus. Det här är märket för dig som vill känna dig som hemma i naturen.
För att få/köpa intressemärket ska du känna igen de vanligaste träden, djuren och växterna i din närhet. Du ska också veta hur du hittar information om andra djur och växter du ser i naturen.
Du ska känna till innebörden av allemansrätten, vad vi får och inte får göra i naturen och hur vi kan vistas i naturen utan att skada eller lämna onödiga spår efter oss.
Råbandsknop övade vi också på i kväll.
Sagan om Herkules som gillade att brottas, barnen kommer nog i håg den.
Denna knop och fler knopar kommer vi jobba mer på. Även där finns ett märke som man kan jobba vidare med.
Tofs gav oss en läxa till nästa onsdag:
Tack för i kväll!